Hallgatóink sikerei, hírek Harsewinkel-ből

Hallgatóink sikerei, hírek Harsewinkel-ből

Géptervező szakirányos hallgatóink szakdolgozatai mérkőztek idén is a németországi CLAAS Alapítvány (Claas Stiftung) ösztöndíj pályázatain. Az Alapítvány, amelyet maga a cég tulajdonosa, a most 92 éves Helmut Claas alapított, 1998 óta támogatja azokat az európai hallgatókat, akik szakdolgozatukkal, tudományos munkájukkal járulnak hozzá Európa mezőgazdaságának fejlődéséhez. Az Alapítvány minden évben két pályázatot ír ki, melyekre olyan elkészült szakdolgozatokkal lehet(ett) pályázni, amelyek valamilyen innovációval segítik, vagy iránymutatással szolgálják a mezőgazdaság komplex rendszerét.

A Helmut Claas Scholarship az európai egyetemek összes hallgatójának szól. Az ösztöndíjra a mezőgazdaságot érintő témában íródott, alapképzéses szakdolgozatokkal lehet angol nyelven pályázni. Minden évben négy díjazott, és változó számú különdíjas kapja meg a nemzetközi bizottság elismerését. A Helmut Claas Scholarship ösztöndíja 3600-7200 euró, amelyet ösztöndíj formájában egy éven át, havonta kapnak meg a hallgatók. A különdíjasok 1500 euró nyereményben részesülnek.

Az International Student Prize pályázatra az alapítvány partneregyetemein született, szintén mezőgazdaságot érintő témával foglalkozó szakdolgozatokkal lehet pályázni. Itt partnerintézményenként három helyezést oszt ki a hazai bizottság. Az International Student Prize pályázaton elnyert elismerés 1000-2000 euró egy ösztöndíjjal jár.

Az utóbbi években a géptervező specialzáción végző hallgatóink többször bizonyították, hogy fel tudják venni a versenyt az európai egyetemek diákjaival. Idén ismét nagy sikerekkel tértünk haza, az október 10-én Harsewinkel-ben, a CLAAS cég központjában megrendezett díjátadóról.

A Helmut Claas Scholarshipre benyújtott pályázatnak tartalmaznia kellett a versenyző önéletrajzát, motivációs levelét, eredeti nyelvű szakdolgozatát, annak angol fordítását, valamint a témavezető ajánlását. A beadott munkákat a mezőgazdaság területén jártas elsősorban német és angol egyetemen oktató professzorokból álló testület bírálja el. Az International Student Prize-ra hasonló pályázati anyaggal lehet pályázni, de itt elég a szakdolgozat egy tömörebb, nagyjából 15 oldalas angol nyelvű kivonatát leadni, amelyet hazai oktatókból és mérnökökből álló bizottság bírál el.

A magyar csapat a Törökszentmiklóson gyártott adapter előtt (balról: Andreas Szakácsi-CLH ügyvezető, Dr. Tamás Kornél-BME, Oláh Zsófia-BME, Széles Levente-BME, Dr. Rádics János Péter-BME, Szoták-Nóvé Mária-CLH Hr igazgató

 

Az átadóra a Helmut Claas Scholarship minden díjazottját, és az International Student Prize első helyezettjét hívják meg. Az eseményre kijutás útiköltségét és a kinti ellátást a Claas Alapítvány állja. Hallgatóink felkészítő oktatóikkal együtt utaznak ki. A törökszentmiklósi gyár képviselői minden évben elkísérik a BME-s csapatot. Idén Andreas Szakácsi a Claas Hungária Kft. ügyvezetője, és Szoták-Nóvé Mária HR igazgató tartott a csapattal.Első este vacsorával, kötetlen beszélgetéssel egybekötött fogadáson mutatkoznak be az International Student Prize nyertesei, munkájukat posztereken lehet megtekinteni.

Oláh Zsófia mutatja be dolgozatát

 

Másnap, a Helmut Claas Scholarship díjátadási ceremónia előtt a CLAAS harsewinkeli gyárát látogatják meg a résztvevők. A rendezvényen minden évben Helmut Claas úr is részt vesz, hiszen az Alapítványt azért hozta létre, hogy hozzájáruljon a mezőgazdaság oktatási és kutatási hátteréhez. A díjátadó során a nyertesek 15 perces prezentációban mutatják be pályázati munkáikat.

Széles Levente mutatja be munkáját a résztvevőknek

 

A prezentációkat követő díjátadó különlegessége, hogy eddig a pontig egyik díjazott sem tudja, hogy hányadik helyezést ért el. Izgalmas és érdekes része ez a ceremóniának, amely idén a BME Gépészkar, és a Gép- és Terméktervezés Tanszék nagy örömére hatalmas sikerrel zárult, hiszen Széles Levente, géptervező MSc-s hallgatónk nyerte el a második helyezést. A zsűri indoklása alapján Levente azért érdemelte meg a díjat, mert munkájában kiváló angolsággal azt bizonyította, hogy nem csak a mezőgéptervezés területén rendelkezik kiváló tudással, hanem az általa tervezett gép technológiai hátterét is átfogóan megismerte és a feladatkiírásnak megfelelően, a hazai integrálására kiváló javaslatokat tett, ezzel hozzájárulva a jövő mezőgazdaságának fenntartható fejlődéséhez.

Az emlékeikről a következőképp számolt be Oláh Zsófia és Széles Levente: „Az utazás igen gördülékenyen ment, a kezdeti kis csúszást, ami a Liszt Ferenc reptéren keletkezett, az úton behozta a gép. Düsseldorfba megérkezve rögtön jött értünk a taxi, majd két óra utazás után megérkeztünk szállásunkra, a Gerry Weber Sportspark Hotelbe. Rövid városnézés után vacsora következett, amelynek részeként bemutatásra kerültek az International Student Prize-ra készített plakátok. A vacsora késő estig tartott, amely alatt sok Claas-nál dolgozó és Claas-szal kapcsolatban álló személy jött oda, és érdeklődött kutatásainkkal kapcsolatban.

Gyárlátogatás egy volt CLAAS mérnök vezetésével

 

Másnap reggeli után megnéztük a végtelen nagynak tűnő gyárat, ahol akkorák voltak a távolságok, hogy a dolgozók a csarnokokban is kerékpárral közlekednek. Mindenütt érezni lehetett a német precizitást, jó volt saját szemünkkel látni a helyet, ahol a világszerte ismert mezőgazdasági gépek készülnek. Ezután a Helmut Claas dobogósai adták elő munkájukat. Számunkra külön megtisztelő volt, hogy személyesen kezet foghattunk Helmut Claas-szal, és tőle vehettük át a helyezéseinkkel járó oklevelet. Ezután ebéd következett, majd siettünk a repülőtérre, hogy elérjük a járatunk. Ez alatt a két nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk mindketten, a pörgős események miatt pedig úgy tűnt, mintha egy egész hetet éltünk volna meg az út alatt. Ezúton szeretnénk megköszönni támogatóinknak, konzulenseinknek és családunknak azt, hogy mellettünk álltak, segítettek minket, hogy idáig juthassunk.”

Nyerteseink és konzulenseik:

Széles Levente:   Vízigesztenye hazai termesztési lehetőségeinek vizsgálata és prototípus betakarítógépének megtervezése

Helmut Claas Scholarship 2. helyezett, nyereménye: 6000 Euro
Konzulens:         Dr. Rádics János Péter

Oláh Zsófia:        Kultivátorszerszám fejlesztése reverse engineering és diszkrét elemes módszer alkalmazásával

International Student Prize 1. helyezett, nyereménye 2000 Euro
Konzulens:         Dr. Tamás Kornél

Vajda Márk:       Sulyom növény betakarítási technológiájának kidolgozása és prototípus gépének tervezése

International Student Prize 2. helyezett, nyereménye 1500 Euro
Konzulens:         Dr. Rádics János Péter, Dr. Kerényi György

László Árpád:     Ponyvás szállítókocsi tervezése prototípus vágóasztalok és adapterek részére

International Student Prize 3. helyezett, nyereménye 1000 Euro
Konzulens:         Dr. Rádics János Péter

Vajda Márk Zsolt – International Student Prize 2. helyezés

Hallgatóink és felkészítő konzulenseik sikereire büszkék vagyunk, és reméljük, hogy ösztönzően hatnak a többiekre, hogy jövőre ismét jelen lehessünk az átadó ünnepségen, ezzel is erősítve egyetemünk kiemelkedően jó hírnevét.

 

2018 nyertesei és konzulenseik (középen Helmut Claas)

 

Vajda Márk Zsolt – Dr. Rádics János Péter

(címlapfotó: Széles Levente átveszi a díjat Helmut Claas úrtól, a cég tulajdonosától)