Nemzetközi hallgatói díjak mezőgéptervezőinknek

Nemzetközi hallgatói díjak mezőgéptervezőinknek

BSc-s hallgatóink mezőgazdasághoz kapcsolódó szakdolgozatai mérkőztek idén is a németországi CLAAS Alapítvány (Claas Stiftung) ösztöndíj pályázatain. Az Alapítvány, amelyet maga a cég tulajdonosa, Helmut Claas alapított, 1998 óta támogatja azokat az európai hallgatókat, akik szakdolgozatukkal, tudományos munkájukkal járulnak hozzá Európa mezőgazdaságának fejlődéséhez. Az Alapítvány minden évben két pályázatot ír ki, melyekre olyan elkészült szakdolgozatokkal lehet(ett) pályázni, amelyek valamilyen innovációval segítik, vagy iránymutatással szolgálják a mezőgazdaság komplex rendszerét.

Az International Student Prize pályázatra az alapítvány partneregyetemein született, a mezőgazdaságot érintő témával foglalkozó szakdolgozatokkal lehet pályázni. Itt partnerintézményenként három helyezést oszt ki a hazai és nemzetközi bizottság. Az International Student Prize pályázaton elnyert elismerés 1000-2000 euró egy ösztöndíjjal jár.

Az utóbbi években a géptervező specialzáción végző hallgatóink többször bizonyították, hogy fel tudják venni a versenyt az európai egyetemek diákjaival. Idén ismét nagy sikerekkel tértünk haza, az október 9-én Harsewinkelben, a CLAAS cég központjában megrendezett díjátadóról.

Az International Student Prize-ra benyújtott pályázatnak tartalmaznia kellett a hallgató önéletrajzát, motivációs levelét, eredeti nyelvű szakdolgozatát, annak 15-20 oldalas angol nyelvű kivonatát, valamint a témavezető ajánlását, amelyet hazai oktatókból és mérnökökből álló bizottság bírál el.

A magyar csapat a Törökszentmiklóson gyártott adapter előtt (balról: Dr. Rádics János Péter-BME, Andreas Szakácsi-CLH ügyvezető, Szabó Péter-BME, Szoták-Nóvé Mária-CLH Hr igazgató

Az átadóra az International Student Prize első helyezettjét hívják meg. Hallgatóink felkészítő oktatóikkal együtt utaznak ki. A törökszentmiklósi gyár képviselői minden évben elkísérik a BME-s csapatot. Idén Andreas Szakácsi a Claas Hungária Kft. ügyvezetője, és Szoták-Nóvé Mária HR igazgató tartott a csapattal.Első este vacsorával, kötetlen beszélgetéssel egybekötött fogadáson mutatkoznak be az International Student Prize nyertesei, munkájukat posztereken lehet megtekinteni.

Másnap reggel, a gyárlátogatást követő díjátadón az alapítvány ösztöndíjasai mutatták be munkáikat. Számunkra külön megtisztelő volt, hogy személyesen kezet foghattunk Helmut Claas-szal, és tőle vehettük át a helyezéseinkkel járó oklevelet. Ezután az International Student prize díjátadója következett, ahol Szabó Péter hallgatónk is átvette az oklevelét.

Az International Student Prize díjazottjai

 

Nyerteseink és konzulenseik:

SZABÓ Péter:        Helyváltoztatásra képes talajlégzés vizsgáló berendezés fejlesztése

International Student Prize 1. helyezett, nyereménye 2000 Euro
Konzulens:         Dr. Rádics János Péter

NIGICSER Péter:       Homlokrakodóra csatlakoztatható fűnyíró tervezése hidromotoros hajtással

International Student Prize 2. helyezett, nyereménye 1500 Euro
Konzulens:         Dr. Kerényi György

BÉRES-DEÁK Emília:     Pin-on-disk tribométer átalakítása, és nagy kopásállóságú anyagok összehasonlító vizsgálatának elvégzése

International Student Prize 3. helyezett, nyereménye 1000 Euro
Konzulens:         Dr. Rádics János Péter

Az International Student Prize 2019-es helyezettjei

Hallgatóink és felkészítő konzulenseik sikereire büszkék vagyunk, és reméljük, hogy ösztönzően hatnak a többiekre, hogy jövőre ismét jelen lehessünk az átadó ünnepségen, ezzel is erősítve egyetemünk kiemelkedően jó hírnevét.

 

2019 nyertesei és konzulenseik (középen Helmut Claas)

 

Vajda Márk Zsolt – Dr. Rádics János Péter

(címlapfotó: Szabó Péter átveszi a díjat Dr. Hermann Garberstől, a CLAAS nyugalmazott vezetőségi tagjától)