Megkezdődött az „Egyénre szabott orvos-biológiai implantátumok és segédeszközök új generációs gyártási folyamatának kidolgozása additív technológiákra” című projekt megvalósítása.
A Budapesti Műszaki és gazdaságtudományi Egyetem támogatást nyert a „Nemzeti versenyképességi és kiválósági program ” című, NVKP_16 kódszámú felhíváson. A pályázat konzorciumban valósul meg. Konzorciumvezető: VARINEX Informatikai Zrt. Tagok: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A megvalósítás helyszíne Budapest.
A projekt célja az életminőséget javító, egyénre szabott orvostechnikai eszközök új generációjának megalkotása és fejlesztése az additív gyártástechnológiai eljárások komplex rendszerének fejlesztésével (adatgyűjtés, -feldolgozás, modellezés, virtuális gyártás, végeselem analízis, méréseken alapuló validálás, 3D nyomtatás). A projekt eredménye a humán gyógyászat terén egyénre szabott, egyedileg gyártott implantátumok, eszközök előállítása, amelyek mentesek az egyének eltérő sajátosságai okán a gyógyászatban folyamatosan alkalmazott kompromisszumos szükségmegoldásoktól. Döntően a lézeres additív technológiákra fókuszálva olyan kutató-fejlesztő, gyártó mintarendszert és (smart)üzemet alakítunk ki orvostechnikai eszközök gyártására, amely az eddigi, zömmel egyedi kezdeményezésű, apróbb fejlesztéseket rendszer szinten törekszik integrálni, az ipari fejlesztés és egyetemi kooperáció kiépítésével és tartós fenntartásával.
A projekt összköltsége : 837 823 139 Ft
Támogatás összege:      745 423 139 Ft
A Projekt kezdete: : 2017. január 1.
A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. december 31.