Nemzetközi design kiállítás és díjátadó

11.madeinhungary+04.MeeD Határtalan Design – nemzetközi design kiállítás és díjátadó

A tanszék a zsűriben ( Zalavári József), és volt diákja révén a díjazottak között ( Oltvai Balázs) is képviseltette magát a Határtalan Design címmel április 9-én megnyílt, a kortárs cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek alkotásait bemutató kiállításon, az Új Budapest Galériában.

Az öt hétig látogatható válogatásban közel hetven hazai és majd negyven külföldi kiállító munkái szerepelnek, amelyek között bútorok, lámpák, textilek, szőnyegek, tapéták és lakberendezési kiegészítők, prototípusok, egyedi és kisszériás darabok, illetve sorozatgyártott termékek egyaránt helyet kapnak.

A kiállítók között autonóm tervezők és kreatív műhelyek, illetve tervezőcsoportok egyaránt szerepelnek. A kiállítás független szakmai szervezés eredményeként Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás designerek művészeti vezetésével összesen 900 m2-en kerül megrendezésre.

HATÁRTALAN DESIGN DÍJ

Az eseményhez kapcsolódóan idén első ízben került sor a Határtalan Design Díj átadására. A Nemzetközi Visegrádi Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás teremtette meg a lehetőségét a Határtalan Design Díj megalapításához, melyhez a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. jelentős támogatást ajánlott fel.

A 11. madeinhungary + 4. MeeD tárlaton kiállított tárgyak közel száz tervezője közül egy külföldi és két magyar részesült az egyenként 300.000 bruttó forintos elismerésben. Kiválasztásukban szakmai zsűri segítette az alapítók munkáját.

A zsűri tagjai:

Demeter Nóra DLA, építész, Demeter Design Studió

Dr. Slézia József PhD habil. designtörténész egyetemi docens (Metropolitan Egyetem)

Zalavári József DLA Ferenczy Noémi-díjas formatervező egyetemi docens (Műszaki Egyetem Gép és Terméktervező Tanszék)

Díjazottak:

  • Helena Dařbujánová (a díjat Jiri Darbujan vette át)
  • Horváth Réka és Oltvai Balázs (Oliarts Stúdió)
  • Kerékgyártó András formatervező

forrás: madeinhungary-meed.hu

hatartalan design zsuri foto2hatartalan design oltvai balazs es horvath rekahatartalan design zsuri foto1